Käyttökokemuksia


Ostin kaverini kanssa litran Fertania eräältä Fiat-harrastajalta Gruppo Fiat Finlandia ry:n järjästämiltä varaosapäiviltä noin 3,5 vuotta sitten.

 Tämä harrastaja oli ostanut jonkin Fiat-huollon varaosavaraston ja mukana oli tullut laatikollinen Fertania. Kuulemma sitä oli käytetty 80-luvun alussa autojen korikorjauksissa.

Aine tunkeutuu hyvin mm. pistesaumoihin. Käsiteltävistä osista kannattaa poistaa irtoruoste esim. teräsharjalla. Käsittelyn jälkeen osien pinnalle muodostunut pöly harjataan tai pyyhitään pois ja sitten osa onkin valmis maalattavaksi. Aine kuulemma muodostaa erittäin hyvän tartuntapohjan maalille.

 Näin olemme käyttäneet nyt tuon litran ja olen ollut erittäin tyytyväinen tuohon ostokseen. Kannattaa kuitenkin huomata, että aikaisemmin saamamme käyttöohjeet poikkeavat valmistajan internet-sivuilla ilmoittamista.

 Itse olen käyttänyt Fertania nykyisen autoprojektini osissa. Nämä osat ovat olleet suurimmaksi osaksi pieniä korvakkeita jotka on ennen käsittelyä hiekkapuhallettu, sitten ne on käsitelty vedellä ohennetulla Fertan-liuoksella ja tämän käsittelyn jälkeen osat on pyyhitty kauttaaltaan rätillä. Tämän jälkeen osat on joko maalattu tai keltapassivoitu. Fertan-käsittely ei ole vaikuttanut mitenkään keltapassivoinnin tulokseen vaan osista on tullut aivan uuden veroisia.

 Osien hiekkapuhalluksen ja pintakäsittelyn välissä on välillä kulunut aikaa muutamia kuukausia, että olen saanut valmiiksi suuremman erän osia pintakäsittelyä varten. Tänä aikana Fertan-käsittely on toiminut hyvänä suojana, eikä ruoste ole tällä välin päässyt aloittamaan uudestaan tuhojensa tekemistä.

 Kaverillani on työnalla Fiat 128 3P vm.-77. Tämä auo on purettu täysin ja kori pestiin puhtaaksi korkeapainevesi pesulla. Pesun jälkeen peltipuhdas kori käsiteltiin kauttaaltaan Fertanilla ennen peltitöiden aloittamista. Nyt pesusta on kulunut noin vuosi, eikä se ole alkanut rusottaa mistään. Auton rakennuspaikkana toimii traktorihalli jota lämmitetään vain talvisin. Lisäksi hallin ovet ovat usein pitkiäkin aikoja avoinna.

Nimimerkki:  Fiiattiharrastaja